Birey | Zaman Yönetimi Eskişehir Birey ,Birey Özel Öğretim Kursu,Üniversiteye Hazırlık ,Başarılı Kurs

Birey | Zaman Yönetimi Eskişehir Birey ,Birey Özel Öğretim Kursu,Üniversiteye Hazırlık ,Başarılı Kurs

Birey | Zaman Yönetimi Eskişehir Birey ,Birey Özel Öğretim Kursu,Üniversiteye Hazırlık ,Başarılı Kurs

Birey | Zaman Yönetimi Eskişehir Birey ,Birey Özel Öğretim Kursu,Üniversiteye Hazırlık ,Başarılı Kurs
  • HABER | MEDYA
  • 2022-03-10

Zaman Yönetimi

Birey | Blog | Zaman Yönetimi

Zaman Yönetimi Nedir?

Zaman yönetimi; zamanı daha iyi değerlendirip bu sayede zaman israfını ortadan kaldırarak kazandığımız zaman diliminde amaçlarımızı, sorumluluklarımızı, zevklerimizi ve sosyal yaşamımızı içeren etkinliklerimizi bir arada yürütebilecek bir biçimde hayatımızı planlamak anlamına gelmektedir. Kısaca zaman yönetimi kontrolümüz dışında akan zamanın kontrolünü elimize alarak sahip olduğumuz zaman dilimine daha fazla iş ve etkinlik sığdırmaktır.


Zamanı Doğru Planlayabilmek İçin…

Öncelikle kendinize uzun vadeli amaçlar belirlemelisiniz:

Hangi mesleğe sahip olmak istiyorum?

Hangi ülkede/şehirde yaşamak istiyorum?

Vb. Sonrasında kendinize kısa vadeli amaçlar belirlemelisiniz:

Bu yıl hangi çalışmaları yapmak istiyorum?

Bu yıl kendimi hangi konularda geliştirmek istiyorum?

Önümüzdeki ay neler yapmam gerekiyor?

Bu hafta neler yapmam gerekli?


Zaman Tuzakları

Zaman bizim için bu kadar önemliyken ve hızla geçerken çoğu kez çevremizdeki zaman tuzaklarına düşebiliyoruz.


Sosyal Medya-Televizyon-Bilgisayar Oyunları

Uzun yılardır hayatınızda olan alışkanlıkları bir anda hayatınızdan çıkarmak gerçekçi sonuçlar vermeyecek ve başarısız girişimler olarak kalacaktır. Bu yüzden teknolojik aletler ve sosyal medya alışkanlığı ile mücadele ederken küçük adımlarla hareket etmek gerekir.


Plansızlık

Her öğrencinin kendine özgü bir öğrenme stili vardır. Bu yüzden herkes katı zaman dilimlerinin yer aldığı bir plan yapmak zorunda değildir. Bunun yerine bugün bunu yapmadan uyumak yok şeklinde basit bir liste yapmak bile zaman yönetimini olumlu yönde etkileyecektir.


Hayır diyememek

Arkadaş ortamlarından gelen buluşma teklifleri, sinema buluşmaları veya halı saha maçları gibi aktivitelerden daha farklı önceliklerinizin olduğunu ve çalışmak için önemli olan bu gerekçeler için belli bir dönem hayır demek size oldukça fazla zaman kazandıracaktır. Sizi gerçekten tanıyan ve anlayan kişiler ‘hayır’ demeniz karşısında anlayışlı olacaktır.


Dikkat dağınıklığı

Dikkat dağınıklığının en büyük ilacı kitap okumaktır. Bu yüzden her sınava hazırlık yapan öğrencinin planlamasında kitap okumak olmalıdır.


İş erteleme

Sorumluluklarımızı, bitmeyen işlerimizi ertelemek zihnimizin sürekli meşgul olmasına sebep olur ve yeni işlerin yapılmasının önüne geçer. Bu yüzden yarım bırakılmış sorumlulukların bitirilmesi zihnin o işi unutmasını sağlamak amacıyla çok önemlidir. Sevmediğimiz işleri ilk başta yapabilir bunun yanında kendimize küçük ödüller vererek motivasyonumuzu artırabiliriz.


Öncelikleri belirleyememek

Hayatımızda birçok sorumluluk ve işimiz var. Bunların hepsini mükemmel bir şekilde tamamlamamız olanaksızdır. Bu yüzden kendimiz için mutlaka bir öncelik listesi oluşturmamız gerekmektedir.  Her öğrencinin Günlük - haftalık - aylık öncelik listesi olmalıdır. Bunun için Eisenhower Tekniği bize yardımcı olabilir.