YKS ADAYLARI İÇİN DUYGU KONTROLÜ
Heyecan, kaygı ve korku gibi evrensel duygular ve bu duygular karşısında hissettiklerimiz, vücudumuzda olan fizyolojik değişimler aşağı yukarı hepimizde aynıdır. Ancak, yoğun duygu durumları karşında verdiğimiz tepkiler birbirinden farklılık gösterebilir. Milyonlarca öğrencinin sınava hazırlandığı bir süreçte sınavın öğrencileri kaygılandırması oldukça doğal bir durumdur. Bu kaygı ve stres gibi duygular karşısında önemli olan öğrencilerin kendilerini nasıl yatıştırdıkları ve duygularını nasıl düzenledikleridir. Bu önemli adımlar sınavın sonucunu büyük oranda şekillendirmektedir. Yani, hayatımızı şekillendiren olayların kendi doğal yapısı kadar, o olayları algılama şeklimiz ve onları yönetme sürecinde kendimizi kontrol etme becerimizin de önemli bir rolü vardır. Duygularımızı nasıl yönetiriz ve hayatımızın kontrolünü nasıl elimize alırız şimdi adım adım öğrenelim.
1. Hazır olun. Her öğrencinin kendine özel bir yol haritası olmalıdır. Hedefiniz YKS’ de başarılı olup hayallerinizdeki hayata sahip olmak olduğundan bu yolda yaşayacağınız ve yaşama ihtimaliniz olan olumlu ve olumsuz tüm seçenekleri gözden geçirmelisiniz. Ani gelen çoğu durum yüksek oranda panik yaratır. Sizler stratejilerinizi belirlemekle işe başlayın.
2. Sorumluluk alın. Sıkıntılı durumlarla baş edebilmek için kendinize güvenin. Örneğin bir sınavda beklediğinizden düşük başarı göstermiş olabilirsiniz, bu çok olağandır. O gün kahvaltı hazırlamadığı için aile bireylerinize yüklenmek, sizi erken aramadığı için arkadaşlarınıza kızmak ya da konuyu yeterince iyi anlatamadığı için öğretmenlerinizi suçlamaktan vazgeçin. Yaşadığınız durumu kabul edip bulunduğunuz ana odaklanın. Eksiklerinizi tespit edip daha verimli bir çalışma ortamı-planı hazırlamak sizi diğer yoldan daha zahmetsiz şekilde hedefinize götürecektir.
3. Kendinizi anlayın ve kendinize şefkatli olun. Hangi yöntemlerin sizi sakinleştirmeye yardımcı olduğunu, hangi davranışların bunlara engel olduğunu sorgulayın. Hangi durumlarda vücudunuzun ne gibi tepkiler verdiğini ne hissettiğinizi, bunun ne kadar sürdüğünü gözden geçirin. İşinize yaramayan teknikleri hayatınızdan çıkarın gitsin. Kendinizi tanımaktan ve davranışlarınızı bu doğrultuda düzenlemekten korkmayın. Ayrıca yaşadığınız zorlukları ve bu zorlukları aşmak için gösterdiğiniz çabayı görmezden gelmeyin. Hatalarınızı ve zayıflıklarınızı hoş görün. Hissettiğiniz çaresizlikleri aşabileceğinize inanın ve en önemlisi de kendinize yaptığınız ağır eleştirileri artık durdurun. Kendinizi anlamaya ve kendinize yardımcı olmaya yönelin.
4. Spor ve sanatla uğraşın, fırsat buldukça doğada vakit geçirin. Yoga, meditasyon ya da resim ve müzik gibi alanlarla kendinizi ve ruhunuzu besleyin. Yaşamla ve bedeninizle daha çok bağ kurmaya çalışın. Havanın güzelleşmeye başladığı bu günlerde imkan buldukça doğa yürüyüşleri yapın. Toprak ve yeşil size iyi gelecek.
Kendinizi
anlamak, sanılanın aksine zamanla ve tecrübeyle gelişen bir beceri değildir. O
sebeple hiç vakit kaybetmeden içinize dönün ve kontrolü elinize alın. Bunu
başaracak gücünüz olduğunu unutmayın.
Eskişehir Birey Özel
Öğretim Kursu Rehberlik Servisi