Ders Çalışma Rehberi
Sınav başarısı olarak bahsedilen, aslında birbirinden farklı olan derslerin ve bu derslere ait içeriklerin iyi kavranmasına dayanmaktadır. Sınavda öğrencin karşısına bir takım sorular çıkar ve bu sorulara verilen cevaplara bakıldığında öğrenme düzeyi belirlenir. Öğrenme düzeyi, bir yükseköğretim programının puanı için yeterli görülüyor ise ve tercihlerde puanın yeteceği okul ve bölüme yer verildiyse, kontenjanlar ölçüsünde o bölümde okumaya hak kazanılır.
Öğrencilerin birçoğu sınavdan önce kendisine, “Yeterince çalıştım mı?” sorusu sorar. Bu soru aslında yanlış bir sorudur. Çünkü öğrenmek ile çalışmak birbirinden çok farklı kavramlardır. Öğrencinin çalıştığı halde öğrenemediği konular olabileceği gibi, çalışmadan öğrenebileceği konular da olabilir. Bu doğrultuda, öğrenci kendisine “Öğrendim mi?” sorusunu yöneltmelidir.
Meşgul olmak kolay, fakat verimli olmak zordur. Hayatınız ile ilgili kararları rastlantılara bırakırsanız, çalışmalarınızı ve başarınızı engelleyecek pek çok sebeple karşılaşmanız muhtemeldir. Başarıya ulaşabilmek için; anlama öğrenme ve hız kazanma çalışmalarını sistematik bir şekilde sürdürmeniz gerekmektedir. Verilen bilgileri programlı ve disiplinli bir çalışma ile pekiştiremeyen bir öğrencinin başarıya ulaşması oldukça güçtür.