ÜNİVERSİTE ADAYLARI VE TÜKENMİŞLİK
“Tek görevleri ders çalışmak.” “Kendi hayatlarını kursunlar, kurtulsunlar diye uğraşıyoruz.” “Bizler onların yaşında hiçbir imkana sahip değildik.” Veliler ve öğretmenlerin öğrencilere karşı kurdukları, fazlasıyla aşina olduğumuz bu cümleler aslında ne kadar iyi niyetli, öyle değil mi? Fakat şunu unutuyoruz ki gerçekten zorlu bir yolda yürüyor gençlerimiz ve biz bu şekilde yaklaştığımızda kendilerini yalnız, çaresiz hissediyorlar. Değişkenlikler gösteren sınav sistemi, yoğun bir ders çalışma döngüsü, pandemi koşulları öğrencilerde tükenmeyi son raddeye ulaştırdı. Buna, önceki başarısızlıkla sonuçlanan deneyimleri ve umutsuzluk da eklenince öğrenciler zihinsel, fiziksel ve duygusal olarak yoruldu, motivasyonları düştü. Bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak için neler mi yapabiliriz? Önerilerimizi 5 maddede sizler için derledik.
1. Sağlıklı beslenin ve yeterli uyuyun. Tükenmişlikle fizyolojik ihtiyaçlarınız arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. Konular yetişmeyecek, yeterince soru çözmedim diyerek uykunuzdan fedakarlık ettiğiniz her gece tükenmişliğe daha da yaklaşıyorsunuz. Ki tükendiğinizde artık parmağınızı oynatacak gücünüz ve motivasyonunuz kalmadığı için yüksek ihtimalle hiç çalışamayacaksınız. Bu yüzden, yapabileceğiniz en kısa sürede yeterli uykuya öncelik verin. Ayrıca, fiziksel görüntünün fazlasıyla önemli kabul edildiği bu yetişkinliğe geçiş döneminde öğrencilerin çoğu katı diyetler uygulamaya çalışıyor. İstediğiniz beden imajına sahip olmak tabi ki hakkınız ama bunu sağlıklı ve akılcı yollarla deneyin. Hayatınızın geri kalanında kilo takıntınızı ve sosyal beğenirlik kaygınızı rafa kaldırın. Mutlaka yeterli ve sağlıklı beslenin.
2. Sınırlılıklarınızın farkında olun ve kendinize yüklenmeyin. Her şeyi aynı anda ve en iyi şekilde yapma isteği birçok kişinin hayali olsa da çoğu zaman mümkün olmayabilir. Örneğin, bugüne kadar hem keman kursuna gidip hem yüzme takımında yer almış hem de arkadaşlarınızla her hafta etkinliklere katılmış olabilirsiniz. Ancak, şimdi bir önem ve öncelik sıralaması yapıp daha bol zamanınız olana kadar bazı etkinlikleri ertelemeyi göze almanız gerekir. Böylece zaman yönetimini daha verimli yapmış ve amacınıza daha emin adımlarla yürümüş olursunuz.
3. Kendinize karşı hoşgörülü olun. Mükemmel olmayı istemeniz ve buna ulaşmak için uğraşmanız güzel ancak başarıya ulaşmak için her yazılıda, deneme sınavında ve ödevde mükemmel bir not elde etmeniz mümkün olması zor bir durumdur. Başarınızın düşük olduğunu hissettiğiniz konular için kendinizi suçlu ve utanmış hissetmekle zaman kaybetmeyin. Eksikliklerinizi belirleyip bunları geliştirmek için elinizden geleni yapın ve buna hemen şimdi başlayın.
4. Suçluluk hissetmeden keyifli bir mola verin. Tükendiğinizde, isteseniz de verimli çalışamazsınız. Bu yüzden eğer böyle hissediyorsanız mola vermeyi zaman kaybı olarak değil sizi iyileştirici ve motive edici kıymetli bir zaman dilimi olarak görün ve lütfen bunu tembelleşme ile karıştırmayın.
5. Teknolojiye ara vermeyi öğrenin. Zorlanabilirsiniz çünkü belki de okula, yemeğe, derse ve hatta tuvalete bile telefonla gidiyorsunuz. En azından uyumadan bir saat önce teknolojiye ara verin. Özellikle de bu süreçte sosyal medyadan olabildiğince uzak durun. Çünkü, sizden daha başarılı, güzel ve popüler olduğunu düşündüğünüz insanların paylaşımlarını ve fotoğraflarını görmek sizin tükenmişliğinizi arttıracaktır.
Tüm
üniversite adaylarına başarılar dileriz.
Eskişehir
Birey Özel Öğretim Kurs Merkezi