Birey | SINAV ANI YAŞANAN KAYGI Eskişehir Birey ,Birey Özel Öğretim Kursu,Üniversiteye Hazırlık ,Başarılı Kurs

Birey | SINAV ANI YAŞANAN KAYGI Eskişehir Birey ,Birey Özel Öğretim Kursu,Üniversiteye Hazırlık ,Başarılı Kurs

Birey | SINAV ANI YAŞANAN KAYGI Eskişehir Birey ,Birey Özel Öğretim Kursu,Üniversiteye Hazırlık ,Başarılı Kurs

Birey | SINAV ANI YAŞANAN KAYGI Eskişehir Birey ,Birey Özel Öğretim Kursu,Üniversiteye Hazırlık ,Başarılı Kurs
  • HABER | MEDYA
  • 2022-03-25

SINAV ANI YAŞANAN KAYGI

Birey | Blog | SINAV ANI YAŞANAN KAYGI

Öğrencilerin çoğu sınavda karşılaştıkları korku, kaygı, üst düzey heyecan gibi olumsuz duyguların üzerlerinde oluşturduğu baskı ve stresle nasıl baş edeceklerini bilemiyorlar. Bunun sonucunda ise mevcut stres daha da artarak öğrencilerin akademik kapasitelerinin ve beklentilerinin altında puanlarla karşılaşmalarına sebep oluyor. Örneğin: “Evde kendim çözdüğüm deneme sınavlarında başarılıyım ama kurumlarda uygulanan sınavlarda sonuç olumsuz oluyor.” diyen bir öğrencinin aslında akademik olarak eksiklik yaşamaması, beklentisi doğrultusunda ilerlediği söylenebilir fakat bu stres halini doğru yönetememesi ne yazık isteği ve ulaşması mümkün olan başarıyı ondan uzaklaştırmaktadır. Birçok öğrencimizde gözlemlediğimiz ve sıklıkla duyduğumuz olumsuz düşüncelere gelin hep birlikte bakalım.



“Konu eksiğim yok ama sınavda her şeyi unutacakmışım gibi geliyor.”



“Sınava gireceğim günler hastalanıyorum. (midem bulanıyor, burnum kanıyor vs.)”



“Sınavım kötü geçerse aileme ne derim? Çok kızarlar bana ve artık sevmezler beni.”


“Herkese rezil olurum.”



“Sınav anında hayallere kapılıyorum ya da zaten yapamayacağım düşüncesine takılıp odaklanamıyorum.”



Bu senaryolar sizlere de tanıdık geldi mi?


Öğrencilerin sınav anında kendi duygularını kontrol edebilme becerisini geliştirebilmeleri, daha iyi sınav sonuçları alabilmeleri için hayati öneme sahiptir. Her ne kadar tüm duyguları hissetmemiz normal ve olağan olsa da önemli olan duygularımızın yönetimini doğru yapabilmektir. Özellikle kaygı, korku gibi olumsuz duygularımızı nasıl gösterdiğimiz ve yaşadığımız hem sosyal hem de akademik başarımızda bizi ileri de taşıyabilir, başarımıza engel de olabilir. Bu nedenle olumsuz duygularımızı tanıyalım, onlarla yüzleşme cesaretini bulalım.



Kendi özgüveninizi yükseltin. Yıllardır birçoğumuzun sınav öncesi duyduğu bir öneri vardır: “Bildiğin sorudan başla!” Bunun altında yatan nedeni hiç düşündünüz mü? Araştırmalara göre, öğrencinin kendi becerisinden kaynaklanan özgüveni arttıkça sınav kaygısında ciddi oranda düşüş görülmektedir. Tam da bu nedenle, öğrencinin sınav anında kendi özgüvenini yükseltebilmesi için bildiği sorudan başlaması ve bilmediği soruları en sona bırakması önerilmektedir. Bu sayede öğrenci bildiği soruları yaptıkça sınav sorularına dair yeterlilik duygusu yükselecek ve sınav kaygısı azalacaktır.


İç sesinizi dinlemeyin. Sınav öncesi ya da sınav anında zihninizde sürekli sizi huzursuz eden, geleceğe dair olumsuz sorular soran ve gelecekte tehlikelerle karşılaşacağınızı ima eden iç sesinizi bir anda susturamasanız bile en azından şimdilik kısın ve bunu girdiğiniz her sınavda alışkanlık haline getirin.


Soruyu tam ve doğru olarak ele alın. Soruyu ve şıkları iyice okumadan cevaplamayın. Örneğin paragrafta yakaladığınız bir cümleyi şıklarda da gördünüz diye ani karar verip işaretleme yapmayın. Ya da doğruluğundan emin olmadığınız cevapları herhangi akılcı olmayan bir sebepten dolayı işaretlemeyin.



Kontrolü elinize alın. Sınav sonucunun ne olacağının sizde oluşturduğu endişeye kapılmayın. Verilen süre içerisindeki en iyi performansınızı vermeye odaklanın. Unutmayın, seçtiğiniz yol sizi sonuca götürecektir ve o sonucu belirleyecek olan da sizlersiniz.


Tüm kaygı ve korkularınızdan uzak, başarılı bir sınav geçirmenizi dileriz.

Eskişehir Birey Özel Öğretim Kursu Rehberlik Servisi