Birey | 2018-2019 BURS VEREN KURUMLAR Eskişehir Birey ,Birey Özel Öğretim Kursu,Üniversiteye Hazırlık ,Başarılı Kurs

Birey | 2018-2019 BURS VEREN KURUMLAR Eskişehir Birey ,Birey Özel Öğretim Kursu,Üniversiteye Hazırlık ,Başarılı Kurs

Birey | 2018-2019 BURS VEREN KURUMLAR Eskişehir Birey ,Birey Özel Öğretim Kursu,Üniversiteye Hazırlık ,Başarılı Kurs

Birey | 2018-2019 BURS VEREN KURUMLAR Eskişehir Birey ,Birey Özel Öğretim Kursu,Üniversiteye Hazırlık ,Başarılı Kurs
  • HABER | MEDYA
  • 2018-08-09

2018-2019 BURS VEREN KURUMLAR

Öğrenciler sınava girdikten , tercih yaptıktan ve üniversitelerine yerleştikten sonra akıllarına şu soru gelebilir: burs alabileceğim kurumlar var mı?

İşte bu soruya cevap verebilmek adına burs veren belli başlı kurumların bir listesini hazırladık.

 

Genel olarak burs veren kurumların bursiyerlerde aradıkları belli başlı kriterler şu şekilde:

Ailenin kırsal kesimde ikameti ve İstanbul’da bir üniversiteyi kazanmış olması

Okuyan kardeş sayısı

Kız çocukları

Anne ve babadan birinin veya ikisinin hayatta olmaması

Çocuğun parçalanmış aileden olması

Öğrencinin özel yeteneğe ve uğraşa sahip olması

Vakfın, eğitim kültür ve sosyal etkinliklerinde yer alma çabasını göstermesi,

 

SIRALAMAYA GÖRE

Birçok üniversite sıralama kriterini dikkate alarak burs imkanı sağlayabiliyor. Tercih sırasına göre de burs oranı artıyor tabi. Örneğin İstanbul Medipol Üniversitesi ilk 100 e giren öğrencilere 5 bin tl tutarında aylık eğitim bursu veriyor. Ayrıca öğrencilere yurt ve yemek olanaklarını da sağlıyor. 101- 250 arası öğrencilere 4 bin tl, 251-500 arası öğrencilere 3 bin tl,  501-750 arasında 2 bin, 751-1000 arasına 1500tl burs imkanı sağlıyor.

Doğuş Üniversitesi de MF, TM, ve TS puan türlerinde başarı sırasına göre ilk 1000’de girenlere yüzde 100 öğrenim ücreti indirimi sağlıyor. Bu öğrenciler dokuz ay boyunca aylık 500 TL nakit destek alırken öğle yemeğini de ücretsiz yiyor. Bu üniversiteyi tercih edip ilk 1001-3 bin arasına girenler ise yüzde 100 burs alıp, öğle yemeğini ücretsiz alıyor. Ama dokuz ay boyunca alacağı yardım 350 TL oluyor. Ayrıca 3 bin 1 ile 5 bin arasına girenler yüzde 50 indirim, aylık 150 TL ile ücretsiz öğle yemeği alabiliyor.

Özyeğin Üniversitesi ise, ilk 10 bine giren adaylara sıralamasına göre nakit, yemek, yurt veya ulaşım bursu veriyor.

Kadir Has Üniversitesi de bazı puan türlerinde ilk 3 binde yer alanlara ücretsiz yurt veriyor.

KIZ ÖĞRENCİLERE ÖNCELİK

 

Engelsiz Eğitim Vakfı tarafından kurulan, kadın ve engellilere pozitif ayrımcılık yapan İstanbul Kent Üniversitesi bu yıl öğrenci alımına başlıyor. Her öğrencisine yüzde 50 burs veren yükseköğretim kurumunda, ilk beş tercihinde bu üniversiteyi yazan kızlara da ayrıca yüzde 30 daha indirim yapılacak. Yani kız öğrenciler, üniversitede yüzde 80 burslu okuma şansına sahip olacak.

 

 

TERCİH İNDİRİMİ

Vakıf üniversiteleri, adayların kendilerini seçmesi için değişik  indirimler yapıyor. Örneğin,Nişantaşı Üniversitesi herhangi bir programına yüzde 50 bursla yerleşenlere artı yüzde 50; yüzde 75 bursla gelenlere ise yüzde 30 ekstra indirim hakkı veriyor.

KARDEŞLER AYRILMASIN

Kardeşiniz sizin okuduğunuz üniversiteyi mi seçmek istiyor? Bazı üniversiteler kardeş indirimi yapıyor. Beykent ve Esenyurt bunlardan ikisi. Esenyurt Üniversitesi’nde eş bursu da bulunuyor. 

SPOR VE SANAT ALANINDA BAŞARI ÖDÜLLENDİRİLİYOR

 

Milli sporcu ya da herhangi bir spor alanında üniversite adına müsabakaya katılan, derece alan ya da Türkiye Üniversite Sporları Federasyonları’nın belirlediği branşlarda yer alan öğrenciler, yükseköğretim kurumunun belirlediği şartlara göre burs alabiliyor. Oranlar, üniversiteye göre değişiyor.

 

İstanbul Aydın Üniversitesi’ni burssuz kazanan ama ulusal ve uluslararası alanlardaki yarışmalarda altın madalyası olan milli sporcular da ‘Sporda Başarı Bursu’ alabiliyor. Miktarı, üniversitenin mütevelli heyeti belirliyor.

 

 

YARIŞMADAKİ DERECEYE GÖRE BURS

 

TÜBİTAK’ın tespit ettiği uluslararası bilimsel yarışmalarda altın, gümüş ve bronz madalya alan ve bu alanlarda Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin burslu programlarına kontenjan dışı ÖSYM’ce sınavsız yerleşenler, dokuz ay destek almaya hak kazanıyor. Bu yarışmalarda altın, gümüş, bronz madalya sahibi olup da İstanbul Aydın Üniversitesi’ne kayıt yaptıranlar, öğrenim sürecinde ücretin yüzde 10 indirim hakkı elde ediyor. MEF Eğitim Kurumları’nın MEF Araştırma Projeleri Yarışması’nda ilk üçe girenler ve özel kurumların verdiği ödüllerin sahibi olanlar, MEF Üniversitesi’ni ilk üç tercihine yazarsa yüzde 25 burs hakkı kazanıyor. Üniversite, tüm öğrencilerini yüzde 100, 75, 50 ve 25 bursla alıyor.

 

 

Diğer burs veren belli başlı kurumlar şunlar:

 İSTANBUL TİCARET ODASI, KYK,  TOPLU GÜNÜLLÜLERİ VAKFI, ESKİŞEHİR SANAYİ ODASI, TÜRKİYE DİYANET VAKFI, TÜRK DİL KURUMU,  İSTANBUL TİCARET ODASI BURSLARI, BAŞBAKANLIK BURSU VB.